Online lesgeven met een doos tissues


ROBBIN TUYNMAN EN NICOLE VAN DER ZWAAN VERTELLEN

De blaadjes vallen, het is herfst. Niet alleen Corona waart rond, ook de griep steekt zijn kop weer op. Kinderen mogen volgens de richtlijnen als ze verkouden zijn gewoon naar school, maar als leerkracht moet je thuisblijven. Soms is er niet direct vervanging... hoe ga je daarmee om? Op de Erasmus hebben Robbin Tuynman, leerkracht van groep 5 en onderwijsassistent Nicole van der Zwaan het antwoord: “Dan moet je het anders organiseren”.

Robbin

Nicole

Robbin vertelt: “Tijdens de eerste schoolweek van dit jaar werd ik direct verkouden. Balen. Ik probeerde een Coronatest te regelen, maar dat kon pas de volgende dag in Hoorn. Schoolleider Daphne Zijlstra zei: “Ga naar huis. En kijk wat je vanaf daar kunt doen.”

Ervoor gaan

Dat deed Robbin. “Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je groep naar huis moet sturen. In overleg met het team besloot ik dat ik thuis via een videoverbinding de instructie kon geven. Ook vroegen we of Nicole de leerlingen in de klas kon begeleiden.” Nicole: “Toen ik werd gevraagd, twijfelde ik geen seconde. Het scheelde dat ik de groep al kende van vorig jaar. Natuurlijk gingen we ervoor!”

Robbin: “Ondertussen hielp Nicole de kinderen om in te loggen op de Chromebooks. Nicole: “Omdat het de eerste week was, moesten de kinderen weer even wennen aan het inloggen.” Lachend: “Ik geloof dat ik wel 44 keer heb ingelogd, maar goed, de aanhouder wint. Robbin: “Ja, alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt, dat bleek nu ook weer!”

“Alles is moeilijk voordat het makkelijk wordt”

Snel leren

Robbin: “Al vrij snel hadden we de structuur te pakken. Kinderen leren zo snel. Ze logden in op hun Chromebook en dan zagen ze mij op hun scherm. Het schriftje ernaast en zo hebben we dictee gedaan. Nicole: “Daarna vulden de leerlingen hun woorden in op Snappet. Als ze klaar waren gaven ze de duim omhoog, zodat Robbin het na kon kijken. Uiteindelijk ging het perfect.”

Complimentjes chatten

Robbin: “Het dictee was goed gemaakt, we waren dik tevreden. Ook hebben de leerlingen voor het eerst de chatfunctie op hun Chromebooks ontdekt. Zo kon ik ze tips geven als ze vragen hadden.” “En complimentjes”, vult Nicole aan. Omdat Robbin er zelf fysiek niet bij was, vond ze het een uitdaging om orde te houden. “Dat gaat eigenlijk gewoon niet. Gelukkig heeft Nicole dat uitstekend gedaan.” “Ja, ik stond voor een groep, terwijl ik dat op die manier niet gewend ben”, vertelt Nicole. “Toch voelde ik mij heel verantwoordelijk en ik was blij dat het na de eerste hectiek goed verliep.”

Uitproberen en voorbereiden

“Ik denk dat dit een hele goede oplossing kan zijn voor het verkoudheidsseizoen. Eigenlijk zou je het al moeten uitproberen vóórdat er zieken zijn, zodat je met hulp van stagiaires en onderwijsassistenten beter bent voorbereid”, stellen de dames. “Een tip? Een klassikale webcam zou een goede aanvulling zijn, zodat je de klas kunt zien tijdens de instructie.”

“Ik denk dat dit een hele goede oplossing kan zijn voor het verkoudheidsseizoen. ”