Hoe gaat het eigenlijk met de talentcirkel?

“De Talentcirkel is volop in ontwikkeling”, vertelt projectmedewerker Elly Spanjaard. “Doel: een actief netwerk van talenten om de school heen bouwen: enthousiastelingen, ondernemers en vrijwilligers. Zodat zij samen met leerkrachten de lessen kunnen verrijken of met de kinderen op pad gaan.”

Sinds de start in maart vorig jaar hebben zich 55 talenten bij de cirkel aangemeld. Zij geven filosofielessen, dansexpressie, groene gymlessen en bijvoorbeeld ‘rekenen in beweging’. Elly: “Het is de bedoeling dat de lessen vanuit de Talentcirkel een aanvulling zijn op het ‘gewone’ onderwijsprogramma. Wil je als leerkracht bijvoorbeeld een inspirerend verhaal bij het thema ‘natuur’? Schakel dan imker Joost Veeken in. Hij geeft gastlessen over bijen en maakt kinderen op die manier bewust van de wereld om hen heen.”

“De talentcirkel wordt steeds bekender als brug tussen onderwijs/opvang en maatschappij”

Elly

Cirkel uitbreiden

“We hebben al een prachtig aanbod”, vervolgt Elly. “En we willen de cirkel uitbreiden met meer talenten: mensen die gek zijn op wat ze doen, vakidioten, hobbyisten, mensen uit het netwerk van leerkrachten, ondernemers uit de buurt of (groot)ouders die zeggen: wij hebben iets tofs te vertellen aan de kinderen. Om hun aanbod bij de vraag van scholen te brengen, zijn we druk bezig met de nieuwe website.” Elly vervolgt: “Ook andere onderwijspartijen en kinderopvangorganisaties hebben interesse in de cirkel. Dat is super, want zo wordt de talentcirkel steeds bekender als brug tussen onderwijs/opvang en maatschappij.”

Haal de wereld de school in

Moose Agency werkt als internetbureau mee aan de ontwikkeling van het platform. Directeur Gert-Jan Bloem: “Wij geloven in dit initiatief, omdat je hiermee de maatschappij de school in haalt. Of andersom: dat je met de klas de wereld in gaat. Ik vind het heel waardevol dat kinderen via deze talenten kennis kunnen maken met echte beroepen en dus met de wereld van morgen.”

“Kinderen kunnen kennis maken met echte beroepen en dus met de wereld van morgen.”

Gert-Jan

Matchen via het online platform

Op detalentcirkel.nl vind je het aanbod, kunnen nieuwe talenten zich aanmelden én ontdekken leerkrachten het talent dat bij hun les past. Je kunt zoeken op thema’s en leeftijd. Gert-Jan: “Elk talent heeft een eigen profiel (vergelijkbaar met Facebook) waarop ze hun activiteiten kunnen aanbieden. Ook kunnen leerkrachten of scholen bij dit profiel reviews plaatsen. Zo zien geïnteresseerde andere leerkrachten nog beter of een talent bij ze past.”

Oproep: nieuwe talenten gezocht!

Elly: “Nieuwe talenten zijn van harte welkom op het platform. Dus: ben jij of ken jij iemand die het superleuk vindt om te programmeren, voor te lezen, te fotograferen of heb je een andere passie waar je enthousiast over bent? Meld je aan voor de Talentcirkel en laat de kinderen kennismaken met jouw beroep, hobby of kennis. Het maakt niet uit of je jong of oud bent, als je maar met passie iets wil doen, uitleggen of vertellen. Alle talenten zijn van harte welkom.”

Aanmelden als Talent? Doen!

Op zoek naar aanvulling of toelichting van thema’s in jouw klas?

(pincode bekend op school)