"Ietsje liever doen
tegen elkaar"

Leerlingen van de Burijn

over hoe het verder moet met de wereld


Geurcamera’s, ijsjes voor honden en een onderwaterstad.

De wilde ideeën vliegen over tafel. Toch zijn de acht kinderen uit de leerlingenraad van de Burijn ook serieus: “Als ik aan de toekomst denk, denk ik aan technologie en robots, en ook heel erg aan de natuur”, stelt achtstegroeper Sjors.

Axel uit groep 5: “We moeten sowieso betere presidenten kiezen dan Trump.”

Wat gaat er in de toekomst gebeuren?

Melanie uit groep 6: “Ik denk aan robots en dat ze de wereld een beetje gaan verbeteren, bijvoorbeeld voor mensen die zelf niet alles meer kunnen. Of dat ze de wereld overnemen, dat zie je ook altijd in films.”


Sjors vindt dat de natuur hard achteruitgaat: “Maar misschien kan technologie nog helpen om de wereld te redden.” Axel denkt dat alles in één telefoon terechtkomt: “Je huissleutels bijvoorbeeld. Hartstikke handig!” Melanie: “Ja, of dat je de deur kan openmaken met een chip in je hand!”

Willen jullie in de toekomst kijken?

Dima (groep 7): “In de toekomst kijken lijkt me helemaal niet leuk, want dan kan je al voorspellen wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld wie er gaat winnen met het Eurovisie Songfestival.” Lincey (groep 7): “Ja, of je ziet dat je later een hele goede baan vindt en dan doe je helemaal niks meer op school.”


“Wetenschappers kunnen tijdreizen vast wel uitvinden als ze hun best een beetje doen”, denkt Damian (groep 8). “Zelf zou ik eerder naar het verleden gaan dan naar de toekomst. De toekomst lijkt me een beetje eng. Misschien zie je wel dat je vrienden heel ziek zijn, of dat je ouders niet meer leven en dat lijkt me helemaal niks.”


Wanneer begint de toekomst eigenlijk?

Axel: “Vandaag”. “Melanie vindt dat ook: “Ja, iedere dag begint een nieuwe toekomst.” “Eigenlijk al elke seconde”, reageert Axel. “Trouwens, die ene seconde van net is nu eigenlijk alweer verleden tijd, hè”, mengt Anne Lenthe zich in het gesprek.


“Ik denk dat de toekomst eigenlijk pas over 50 jaar begint”, zegt Sjors. “Nou, weet je”, vult haar klasgenoot Damian aan, “aan de ene kant denk ik dat de wereld over vijftig jaar wel een beetje is veranderd, maar nog niet zo erg als we nu allemaal verwachten.” Melanie weet niet of we die vijftig jaar wel gaan halen: “Misschien komt er geen toekomst meer, we zijn zo slecht bezig met al dat plastic. Ik denk dat de wereld langzaam afbrokkelt.”


“Ik hoop dat in de toekomst de dromen van alle mensen uitkomen, dat iedereen eten heeft en dat er meer verblijven voor daklozen komen. Bijvoorbeeld door nieuwe planeten te ontdekken, zodat we de mensen wat beter kunnen verdelen.”

Anne Lenthe (groep 5)

Kunnen we oplossen dat de wereld afbrokkelt?

“Ja, ik denk het wel”, gaat Melanie verder. “Maar sommige mensen luisteren gewoon niet. Als iedereen mee zou helpen om de wereld niet te vervuilen, dan kan er nog een supergoede toekomst komen.” Klasgenoot Dewi is het roerend met haar eens: “We moeten alle plastic rietjes vervangen door metalen rietjes. En mensen moeten dingen in de prullenbak gooien, niet op straat.” Damian uit groep 8 is wat sceptischer: “We doen ons best, maar het is ook best moeilijk om te stoppen met alles wat er nu is. Auto’s of vliegtuigen zijn toch best handig om te gebruiken.”

Gaan we samen de wereld beter maken, of zijn er mensen die het in hun eentje gaan regelen, die toekomst?

“Samen staan we sterk!”, roept Lincey. “Ja, samen”, vindt Anne Lenthe. “Leer je ook meteen dat samenwerken eigenlijk heel leuk is en dat het goed werkt.” Damian: “Ik denk eerder dat het maar een paar mensen zijn. Niet iedereen is goed in de toekomst bedenken of dingen uitvinden.” Dima: “Ik denk dat we samen betere medicijnen uitvinden voor kanker bijvoorbeeld. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren.”

Denken jullie dat het de wereld verder helpt om aardiger tegen elkaar te zijn?

Axel: “Nou, als er geen ruzie is, is het ook niet meer leuk in de wereld, want ruzie hoort er soms bij.” Lincey: “We moeten niet meer zo gemeen praten tegen elkaar, lief schelden is beter.” Sjors: “Ik zou willen dat mensen niet meer zo’n enorme discussie voeren over huidskleur en geloof. Geen flauw idee hoe je dat op kan lossen, maar het is niet nodig.”


“Sowieso moeten we andere presidenten dan Trump kiezen”, vindt Axel. “Hij krijgt ruzie met andere landen en dan gaat hij meteen met bommen gooien, terwijl hij ook kan zeggen dat hij iets niet leuk vindt.” Anne Lenthe: “In ieder geval is het beter als de wereld liever tegen elkaar gaat doen. Dat iedereen gewoon een beetje van elkaar houdt.”

Supertrots op de leerlingenraad

“De leerlingen zijn het allerbelangrijkst. Hun mening telt, hun stem telt.” Leerkracht Noël Schuyt richtte vorig jaar samen met een betrokken moeder de leerlingenraad op. Twee keer per maand komen acht gekozen kinderen van de Burijn samen om te bespreken wat er op en rond school gebeuren moet. “Het is zo bijzonder om te zien wat er gebeurt als je de kinderen vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft. Ze hebben visie, durven zich uit te spreken. Ze organiseren dingen op school en daarbuiten en denken mee over wat er nodig is om de wereld een beetje mooier te maken. Supertrots ben ik.”