Kardinaal de Jong
gaat voor duurzaam

Wat je vandaag weggooit, kan je
morgen voor iets anders gebruiken

Trappen! Harder! Ja, super! Moeder Khadija Basaidi moedigt haar dochter Yasmina aan om door te zetten. We zijn in de plastic recycle werkplaats op het schoolplein van de Kardinaal de Jong. Een team van 8 kinderen werkt samen met de wijk aan het recyclen van zwerfafval . Ze prikken plastic, verwerken het en smelten het om.

Khadija is vrijwilliger bij de werkplaats. Elke woensdagmiddag helpt en begeleidt ze de kinderen. Khadija: “Ik vind het leuk om met kinderen te werken. Ook leer ik veel over recyclen, je kunt zoveel meer plastic doen in plaats van het weg te gooien! Ik vind het goed dat het er is, tis lekker dichtbij huis en ik ontmoet veel mensen.” Ze lacht: “Ik maak veel grapjes met de kinderen, maar ik ben ook heel streng. We hebben natuurlijk wel een deadline in het project!”

“Afval als verbinder,
als grondstof voor
iets moois”

Levensboom

Marja van Huffel werkt vanuit de Gemeente Alkmaar als verbindingscoach. Ze heeft de werkplaats opgezet. Marja: “We zijn nu bezig met een kunstwerk “de levensboom” voor woningbouwvereniging Woonwaard. Het gesmolten plastic gaat in een mal en wordt een zeshoekige tegel.” Yasmina laat het ontwerp zien en wijst naar buiten: “Kijk, dit wordt het! Als het klaar is komt dit op dat flatgebouw daar te hangen. We hebben nog 90 tegels te gaan.”

Overlast en zwerfafval

Virginija Gudaite, directeur van de Kardinaal de Jong vertelt: “Dit project is in samenwerking met de Gemeente Alkmaar en een aantal andere partijen in de wijk gestart. We hadden last van zwerfafval in de wijk en een aantal jongeren die overlast veroorzaakten.” Marja: “Klopt, we misten een ontmoetingsplek in de wijk. Eind 2018 is die er gekomen met deze recyclewerkplaats.” Khadija: “Doordat de jongeren nu samen met een doel bezig zijn, voelen ze zich met elkaar verbonden. En werken ze samen aan iets moois.”

Clean kids

Virginija: “De Kardinaal werkt intensief met de recyclewerkplaats samen. Als onderdeel van wereldoriëntatie hebben we verschillende recycleprojecten lopen. Het is fantastisch om te zien hoe enthousiast onze kinderen zijn. Op woensdagmiddag gaan we plastic prikken in de wijk. Dus hup, hesjes aan en prikken maar. “ Ze vervolgt: “Deze “clean kids” krijgen op deze manier inzicht in het proces van recyclen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd begrijpen dat je bewust met afval moet omgaan. Want, wat je vandaag weggooit, kan je morgen voor iets anders gebruiken.”

Mooiere wereld

Marja: “We hebben de volgende opdracht voor een nieuw kunstwerk alweer binnen! Ook verwerken het plastic tot andere producten met een 3d printer. We maken onderzetters, autootjes, vazen en van die plastic muntjes.” Virginija: “Het is bijzonder dat al die partijen in de wijk zoals de woningcorporaties, renovatiepartijen, de gemeente en verschillende scholen samenwerken aan dit fantastische initiatief.” Ze sluit af: “Persoonlijk vind ik het heel mooi dat we lesgeven op een manier die verder gaat dan de muren van school. En zo ons steentje bijdragen aan een mooiere wereld van morgen.”


Benieuwd naar de recyclewerkplaats?

Wil je een kijkje komen nemen?

Of wil je met je groep een recycleproject doen?

Je bent van harte welkom! Neem contact op met

Virginija Gudaite via v.gudaite@saks.nl.

Of kijk op https://plasticrecyclewerkplaats.nl