Van lessenaar naar leerplein
De nieuwe Wegwijzer, een verbouwing bij ’t Baeken met een deel nieuwbouw, de gerenoveerde Stek (voorheen Kardinaal de Jong), de nieuwe Driemaster en straks de kersverse Lispeltuut: de laatste vier jaar heeft SaKS onder de bezielende leiding van gebouwenbeheerder Peter Zomerdijk vijf schoolgebouwen gerenoveerd, verbouwd of laten bouwen.
Peter werkt met veel plezier en de nodige nuchterheid: “Ik heb een dynamische baan vol mensen, meningen en onverwachte wendingen. De rode draad? Dat blijven de kinderen. Zij verdienen een plek waar ze zich kunnen ontplooien. Een mooi gebouw en een gezellig en groen plein. Een plek waar de kinderen centraal staan.”
In het kort: een nieuwbouwproces
“Een nieuwe school staat gemiddeld in anderhalf jaar. Maar dan heb ik het alleen over de bouwperiode”, legt Peter uit “Een architect maakt een ontwerp dat aansluit bij de visie van de school en denkt mee over duurzame materialen.
Waar zetten we het (flexibele) meubilair? Kiezen we voor treinzitjes, picknickbanken, lockers, verrassende kussens? Hoe zit het met de akoestiek en de verlichting? Waar moeten de vaste kasten komen (liefst niet voor een stopcontact). Allemaal vragen waar je met elkaar over nadenkt.
De Driemaster in een nieuwe jas
Een van de nieuwste gebouwen binnen SaKS is Campus De Hoef, waar De Driemaster nu deel van uitmaakt. “Een nieuw gebouw is echt een cadeautje”, vertelt schoolleider Marlies Pepping van De Driemaster blij. Het gebouw is grotendeels van hout, bestaat uit organische vormen en staat op een terrein met veel oude bomen die je vanuit de centrale hal goed kan zien. Het dak is bedekt met vetplantjes en over alle details is nagedacht.
“Zo’n bouwproces werkt als een vliegwiel”, gaat Marlies verder. “Je duikt met het team nog dieper in de vraag: wat is onze visie op onderwijs? Wat willen we nou eigenlijk écht? Dat werkt aanstekelijk: ook in het oude gebouw zijn we gaan kijken naar wat we al konden doen binnen onze visie.
Als we ‘groepsdoorbroken’ in units willen gaan werken, dan kunnen we hier toch ook wat muren slopen? Zo gezegd, zo gedaan. De kinderen konden zich alvast vrijer door het oude gebouw bewegen en vast wennen aan de situatie bij Campus De Hoef.”
'Een nieuw schoolgebouw is echt een cadeautje!'
Een nieuw begin en een afscheid
“Onze nieuwe plek is prachtig”, vat Marlies samen. “En tegelijkertijd is het afscheid van het oude gebouw emotioneel. De meeste kinderen kijken uit naar een nieuwe omgeving en zijn tegelijkertijd heel trots op hun ‘oude’ school. Daarom hebben we ze bewust meegenomen tijdens de verhuizing: samen inpakken, sorteren, goed afval scheiden en het nieuwe gebouw stap voor stap eigen maken.”
Over Campus de Hoef
Samen met basisschool de Nicolaas Beets, het Viertouw (een voorziening voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis), kinderopvang Klein Alkmaar, een nieuwe gymzaal en de Trimaran trekt De Driemaster in Campus De Hoef.