Sneak peek: onze scholen zijn nu al van betekenis
Op alle SaKS-scholen zijn de kinderen en onderwijsmedewerkers druk bezig met betekenis geven aan zichzelf, anderen en de wereld. Bekijk de voorbeelden, groot en klein!
Agaatslak Arie onder de douche op De Vlindertuin
“Bij ons op De Vlindertuin mag je met de schooldieren knuffelen”, vertelt schoolleider Yvonne Overgoor. “We hebben woestijnratjes, een hamster en een grote agaatslak: Arie. De kinderen doen hem regelmatig onder de douche.” Ook volgen de leerlingen iedere week een praktijkles. De ene keer staan ze in de gloednieuwe keuken en maken spaghetti, soep of salade. De andere week duiken ze het technieklokaal in om een lampion te knutselen voor 11 november. “We zijn het gewoon gaan doen. Dat is het allerbelangrijkst. En het is voor de kinderen vooral ontzettend leuk!”
Ecologische muur van leem
Op een duurzame manier je eigen schoolgebouw opknappen: leerlingen uit de bovenbouw van De Burijn weten hoe je dat doet. Zij kregen een workshop van Ecodorpbewoner Ger van Haarlem over leem: een mengsel van klei, zand en stro. Het absorbeert geluid, slaat warmte op en straalt dat weer uit als het koeler wordt. In goed overleg is de lemen muur in de Burijnbibliotheek okergeel gemaakt. Wauw!
Suppen in de Alkmaarse grachten
Het afgelopen schooljaar hebben leerlingen van verschillende SaKS-scholen ervaren hoe je je al suppend inzet voor een schonere leefomgeving. Zo ook leerlingen van groep 7 van De Lispeltuut. Met een grijper en schepnet in de hand gingen zij vol goede moed het water op om zwerfafval in en rondom de grachten op te ruimen, begeleid door Nanda van El Kombi Sup.
Het boeit, want het groeit!
Op De Driemaster worden de vingers van de leerlingen steeds groener. Bij wijze van spreken dan. Dankzij een klusbudget van school stond er - na flink wat rekenen, zagen, boren, schuren, schilderen en natuurlijk tuinieren - een heuse moestuin op het schoolplein. Tijdens de jaarlijkse zomerverkoop gingen groenten en fruit als warme broodjes over de marktkraam!
Talenten stijgen boven zichzelf uit in de Drone Race
Een drone laten vliegen, draaien en programmeren om ‘m een backflip te laten maken. Leerlingen van een tiental SaKS-scholen ontdekten hoe de onbemande luchtvaartuigjes werken en hoe zij daarmee hun omgeving op een bijzondere manier kunnen verkennen. Mart van De Kring grapte: “De samenwerking tussen scholen is onwijs leuk. Maar we willen natuurlijk wél van ze winnen in de finale!”
Cultuur verrijkt je wereld
Via theater, film, dans en kunst verbreed je je horizon. Daarom gingen onder anderen de kinderen van de Trimaran - onderdeel van de Driemaster - en de Wegwijzer naar Move the City, een cultureel zomerfestival dat ieder jaar in een andere wijk van Alkmaar plaatsvindt. Van een zeepbellenshow en een adembenemende circusvoorstelling tot vrolijke bandjes en graffitiworkshops!
De Wegwijzer start het nieuwe schooljaar goed
Een feestelijke opening van hun nieuwe groene schoolplein waar de hele wijk kan spelen, én het NOS Jeugdjournaal halen met een inzamelingsactie voor de aardbeving in Marokko. Het gebeurde de kinderen van De Wegwijzer. Bij de opening van het schoolplein maakten de kinderen bekend hoeveel geld ze hebben ingezameld: maar liefst 416 euro!
De Regenboog Tochtwaard cleant Alkmaar up
De grootste stadsschoonmaak van Nederland, dat is de City Cleanup. De Regenboog Tochtwaard deed mee met groep 6 en 7. Gewapend met prikstokken en vuilniszakken doken de kinderen de buurt in, op zoek naar afval. Directeur Marlies Oudejans: “Onze kinderen gaan vaker de wijk in om op te ruimen, maar tijdens de City Cleanup doen ze extra hard hun best!”
Drie kleuren van De Regenboog Meidoornlaan
“Geen hele regenboog, maar wel drie kleuren”, lacht schoolleider Vera Weeber van De Regenboog Meidoornlaan. “In onze ‘cirkel van zelfstandigheid’ geven we met naamkaartjes aan in welke kleur iemand zit. Staat jouw naam in de buitenste cirkel, dan mag je lekker op het leerplein werken: staand, of aan een speciale trapeziumtafel.”
Gastspreker Harry vertelt over de Tweede Wereldoorlog op ‘t Baeken
Oorlog en vluchten zijn van alle tijden. Op ‘t Baeken kwam Harry, die in 1942 in een Joods gezin geboren werd, aan groep 8 vertellen hoe hij de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan heeft beleefd. “Mijn verhaal heeft ook een positieve kant, ondanks het verlies van mijn moeder, twee oudere broers en vele andere familieleden. Er waren moedige mensen, zoals mijn onderduik-ouders, die mij liefdevol hebben opgenomen en verzorgd. Dat verhaal wil ik doorgeven.”