Column
Meester Daan
Meester Daan Nuijens - leerkracht van groep 4 op basisschool De Regenboog aan de Meidoornlaan in Oudorp - is dol op boeken, lezen en voorlezen. Zijn motto? "Ik lees dus ik ben." Dit keer pakt hij voor het eerst de pen op voor het SaKS magazine, waarin hij een inkijkje geeft in het onderwijs in zijn groep. Met een sprankelende illustratie van onze Bianca Boerlage.
Bij mijn ouders thuis werd er veel gelezen. Het huis lag vol met kranten, boeken en bladen. Er werd voorgelezen ’s avonds voor het slapen gaan. Mijn broertje en ik samen in bed muisstil luisterend. Mijn vader kan nog steeds prachtig voorlezen.
Eén van de eerste echte boeken die ik zelf las was “De zomer van dat jaar” van Imme Dros. Een met de zilveren griffel bekroond jeugdboek. Later volgden boeken van Guus Kuijer en Jan Terlouw en al snel namen de kinderboeken een flinke plank in de - toch al rijkelijk gevulde - boekenkast van mijn ouders. In die kast stonden ook boeken over de ruimtevaart, de landing op de maan en over het beklimmen van de Mount Everest. En fotoboeken van onder andere Ed van der Elsken en van “Het aanzien van…” met daarin een jaaroverzicht in tekst en foto’s van een bepaald jaar.
Afijn, het was thuis een rijke leesomgeving zullen we maar zeggen. En daar heb ik veel profijt van gehad!
Nu ik voor de klas sta besteed ik veel aandacht aan lezen. Op school en in de groep is het soms een hele zoektocht om de kinderen lekker aan het lezen te krijgen. Ik probeer een rijke leesomgeving te creëren en erachter te komen wat de kinderen leuk vinden om te lezen. In mijn persoonlijke mini Meester Daan bibliotheek staan boeken over vlinders, bloemen, vogels en het heelal. Daar mogen de kinderen om de beurt een keer in de week ook een boek uit lenen. Als de kinderen lezen, dan lees ik zelf ook een kinderboek. En tijdens het 10-uurtje lees ik voor. Op woensdag is het Donald Duck- en stripboekendag. Dan mogen ze ’s ochtends één uitkiezen om te lezen. Ik merk dat de kinderen het fijn vinden als je samen met ze op zoek gaat naar een leuk boek. Ze vinden het leuk dat er een stripboekendag is en een bibliotheek van Meester Daan waar ze in mogen neuzen. Tijdens het voorlezen zitten ze meestal geboeid te luisteren.
Kinderen op een plezierige manier aan het lezen krijgen, dat is mijns inziens een belangrijke zoektocht waar we de kinderen mee moeten helpen. Want (lekker) lezen is zo’n ontzettend fijne en belangrijke basis! Een juf of meester die lezen zelf leuk vindt kan daar een mooie bijdrage aan leveren.
Op school, binnen het team, heb ik mijn medelezers ook gevonden. We wisselen tips uit en we lenen boeken van elkaar. Ook aan mijn collega’s vraag ik wat hun favoriete boek is. Binnen het team zijn er enthousiaste leerkrachten die het leesonderwijs goed neerzetten en die er voor zorgen dat we een kwalitatief goede en rijkelijk gevulde bibliotheek hebben.
Sinds oktober zijn we schoolbreed gestart met de Leesclub. Een scala aan leuke activiteiten die met boeken of lezen te maken hebben en waar we er om de week op vrijdagochtend één uit kiezen. En wat was het mooi om zoveel kinderen met boeken bezig te zien op onze jaarlijkse kleedjesmarkt tijdens de Kinderboekenweek. De kinderen verkochten boeken die ze zelf thuis gelezen hadden en kochten bij een ander kleedje weer een mooi boek terug. Ik heb zelf ook weer een hele stapel mooie tweedehands boeken ingeslagen voor in de klas.
Ik hoop dat de kinderen na hun basisschooltijd net zo fijn blijven lezen als ik. Ik ben altijd blijven lezen. Tot op de dag van vandaag ligt er een stapel boeken op mijn nachtkastje. Ik kan me een leven zonder boek niet voorstellen. En als ik kijk naar een heleboel enthousiast lezende kinderen in de groep en op school, dan zie ik dat de strijd om het plezierig lezende kind nog lang niet verloren is.
Ik wens iedereen veel (voor-)leesplezier!
Daan