De pionierspot financiert
jouw idee

De pionierspot financiert
jouw idee

Anita Baart, de kersverse schoolleider van de Burijn, helpt leerkrachten op weg met pionieren. Ze vertelt: “De pionierspot is een geweldig middel om onderwijsvernieuwing van de grond te krijgen. Momenteel zijn er 13 aanvragen gedaan, maar dat kunnen er veel meer worden! Ik wil graag helpen om dat te bereiken.


Anita steekt van wal: “Ik merk dat er veel goede onderwijsideeën leven binnen SaKS. Met behulp van de pionierspot zijn er ook al heel wat onderwijsdromen realiteit geworden. Denk bijvoorbeeld aan de taalles voor ouders op de Wegwijzer, het Driemaster lab voor een verrijking van de leeromgeving en nu de stiltehuisjes op de Matthieu Wiegmanschool.

Pionieren kan iedereen

Ze vervolgt: “Toch hoor ik van leerkrachten dat ze het lastig vinden om de pionierspot aan te vragen. Ze hebben vaak te weinig tijd of weten niet precies hoe ze het aan moeten pakken. Ook denken ze dat een innoverend idee heel ‘groot’ moet zijn. Dat is dus niet zo. Elk initiatief, groot of klein, kan in aanmerking komen voor budget uit de pot. Ik wil laten zien dat iedereen kan pionieren.

Hulp

Tot het einde van dit schooljaar helpt Anita leerkrachten bij het aanvragen van de pionierspot. Anita: “Tessa Balder, werkzaam als leerkracht groep 8 op de Kring, had het idee om ‘Escaperoom in de klas-boxen’ te maken. Dit is een complete leskist waarmee je een thema kunt aftrappen of afsluiten.” Tessa schreef het idee uit en Anita hielp haar door een begroting en een concrete planning toe te voegen. Trots zegt Anita: “De pot is half januari toegekend en Tessa is nu bezig met het ontwerp.”

Delen

Ook ondersteunt Anita bij het delen van het pionierspot nieuws. “Soms zie ik iets langskomen op S@M, het intranet van SaKS, maar nog niet heel vaak.” Er is al een eigen Pionierspot-rubriek op S@M. Daar kun je zien hoe een idee wordt uitgewerkt nadat de pot is toegekend. Dus filmpjes, foto’s en verhalen over het traject daarna. Ze helpt leerkrachten hier actief bij. Anita: “Ik denk dat dit heel inspirerend is voor collega’s die met ideeën rondlopen. Want als een andere leerkracht het kan, kun jij het toch ook?”

Innovatiestand

Op de SaKS studiemiddag van woensdag 3 april bemant Anita de ‘innovatiestand’. Ze presenteert daar de pionierspot met de al uitgevoerde én nieuwe ideeën. Tessa Balder geeft daar bijvoorbeeld een update van haar project. Ook demonstreert Daphne Zijlstra van de Driemaster de voortgang van haar idee voor earcoaching, een methode om via een oortje collega leerkrachten te coachen. Anita: “We willen de inspiratie op gang laten komen. Ik hoop op veel nieuwe onderwijsideeën en ik help graag om ze te realiseren. Samen ontdekken we hoe het anders kan.”