De toekomst van ons onderwijs
In oktober en november 2022 vonden SaKS 'ontwerp onze toekomst' momenten plaats. Leerlingen, collega’s, ouders en externe partners doken terug in de tijd en stapten samen de toekomst in. Met als hoofdvraag: ''Wat is nu nodig voor onderwijs dat bijdraagt aan de wereld van morgen?''
De SaKS Toekomstraad kwam in oktober voor het eerst bij elkaar. Een verzameling van 30 midden- en bovenbouw leerlingen van alle SaKS scholen. Zij vertegenwoordigen hun eigen basisschool en zetten zich in voor het onderwijs van morgen en overmorgen. Tijdens de bijeenkomsten krijgen ze de mogelijkheid om te delen wat het onderwijs nodig heeft, waar ze zich zorgen over maken of juist heel blij van worden. Onderwerpen als duurzaamheid, natuur, energie en huisvesting komen allemaal aan bod. Bij de eerste bijeenkomst waren een illustrator en filmmaker aanwezig. Zij hebben de ideeën en inspiratie van de leerlingen vastgelegd.
‘De bijeenkomsten werden vormgegeven middels ‘Future design’. Er werd advies gegeven aan het onderwijs van 1972 met de kennis van nu en vanuit de fictieve wereld van 2072 werd advies gegeven aan het onderwijs van nu’
‘Veel betrokkenheid en creativiteit van de ouders, collega’s en externen.’
In afgelopen jaren is onze visie ‘Worden wie je bent’ stevig met ons DNA verweven geraakt. We hebben daarbij een prachtig netwerk opgebouwd met partners om zo samen meer te zorgen voor de wereld om ons heen. Een wereld waarin de uitdagingen zich blijven aandienen. Een wereld waarin we onze kinderen willen toerusten met een krachtig bewustzijn in plaats van zorgen. Hoe de wereld er van morgen uitziet voor onze leerlingen? En hoe zich dat vertaalt in het onderwijs van morgen? Tijdens de SaKS 'ontwerp onze toekomst' momenten deelden interne belanghebbenden (ouders, leerlingen, medewerkers) als externe partners (zoals kinderopvang, gemeente, vervolgonderwijs en ondernemers) hun gedachten, ervaringen en ideeën.
In de komende maanden is het tijd om de vernieuwde strategische richting voor de 15 basisscholen van SaKS met alle belanghebbenden vorm te geven. Aan het einde van dit voorjaar wordt het nieuwe onderwijsperspectief gepresenteerd.