Veelzijdige Harry laat ‘zijn’ SaKS trots achter na 31 jaar

Harry van Lieshout is een begrip binnen SaKS. Als (interim-)directeur was hij actief op vele SaKS-scholen en directeur van de Sakspoule, zij-instromers, lio-ers en de Talentcirkel. Ook was hij lid van de commissie die Saksdagen organiseerde, en van het feest 135-jaar Saks. Hij is en blijft een echte onderwijsman. “O, en het is voor mij absoluut geen aftellen geweest naar mijn pensioen”, vertelt Harry.

“Wat een schitterende tijd heb ik gehad in Alkmaar!”

Ik ben zo ontzettend trots op de collega’s, kinderen en ouders waar ik in de afgelopen 31 jaar heb mogen werken. En dan te bedenken dat het moeilijk was om werk te vinden in het onderwijsvak toen ik eind jaren ’70 afstudeerde. Kan je je nu niets meer bij voorstellen. Maar goed, na een paar maanden bij de Ford Garage te hebben gewerkt, werd ik gebeld of ik wilde invallen op een LTS in Beverwijk. Daar heb ik orde leren houden”, lacht Harry. “En heb daar een hele goede tijd gehad. Vervolgens werd ik onderwijzer in IJmuiden en werd daar op mijn 28ste hoofdonderwijzer, zoals dat toen nog zo mooi heette.”

“Het werk als directeur schiet echt alle kanten op. Dat maakt het juist zo leuk."

Naar de andere kant van het kanaal

“In 1990 werd ik aangenomen op de Sint Adelbertusschool in Alkmaar. Daar ben ik 18 jaar directeur geweest een school die destijds ongelooflijk groeide en waar ik nauw heb samengewerkt met Cobie Looijesteijn, die in januari met pensioen ging. Daarna werkte ik als interim-directeur op De Kring, De Lispeltuut en werd ik gedetacheerd op naar “De Jozefschool in De Goorn”. Vervolgens werd ik voor de tweede keer interim-directeur op De Kring. Ten slotte kwam ik als directeur op de plek waar ik nu afscheid van neem: bij ’t Baeken (en voorheen ook De Gondelier). Wat een fijne negen jaar heb ik hier gehad, vol ontwikkelingen, een andere kijk op onderwijs en samenwerken met een geweldig team.”

Samen bouwen vanuit visie

“Samen hebben we vanuit een onderwijskundige visie een nieuw schoolgebouw ontworpen. Na een lang voortraject is de nieuwbouw klaar. En man, wat is het mooi geworden. In het nieuwe gebouw hebben we (letterlijk) ruimte gecreëerd voor groepsdoorbrekend werken, talentontwikkeling, leerpleinen en de samenwerking met Integraal Kindcentrum Rollebol. We zien nu hoe klassen elkaar vinden, hoe de kinderen leren met hoofd, hart en handen. Leerlingen van 0 tot 13 kunnen zich hier ontwikkelen, er meer ruimte is voor creatieve vakken en leerkrachten werken steeds meer samen en zetten elkaars talenten in.”

Veelzijdige talenten

“Het werk als directeur schiet echt alle kanten op. Dat maakt het juist zo leuk. Zeker als je daarnaast ook werkt voor de de Sakspoule, lio’ers, zijinstromers en De Talentcirkel. Prachtig om de buitenwereld de school in te halen. Om nieuwe, jonge, talentvolle mensen met andere meningen en andere visies te verwelkomen. Waar ik ook trots op ben: op de ouderbetrokkenheid bij ’t Baeken. En hoe het SaKS-directeurenteam gegroeid is. We zijn zo veel professioneler, zo veel meer betrokken bij elkaar en de organisatie. En de allermooiste ontwikkeling is voor mij die op onderwijskundig gebied. Binnen SaKS zijn we van strak klassikaal onderwijs gegroeid naar prachtige, veilige scholen waar gewerkt wordt met groepsdoorbroken onderwijs waarin alle kinderen gezien en gehoord worden. We streven ernaar dat kinderen zich eigenaar voelen van hun eigen ontwikkeling, kijken écht naar wat een kind nodig heeft en maken mogelijk dat een kind kan worden wie het is.”

Afscheid nemen bestaat niet

“Poe, ik ga het echt heel erg missen. Maar goed, het is ook goed dat je op een gegeven moment vertrekt. Toen ik vorig jaar een niertransplantatie onderging, realiseerde ik me eens te meer dat er in het leven heel veel leuke dingen zijn. Ook naast werk. Dat het best fijn is om overdag een potje te tennissen, op de bonnefooi de auto in te stappen en te gaan reizen of musea te bezoeken. Natuurlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Het zal me niks verbazen als ik me toch blijf bemoeien met onderwijsgerelateerde zaken. Zo ben ik gevraagd om voorzitter te worden van Petje Af in Alkmaar, een organisatie die ernaar streeft om voor kinderen in kansarme thuissituaties een samenleving te creëren waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen en hun talenten te ontdekken en in te zetten voor de toekomst. Mooi toch? O, en ‘t Baeken is straks in uitstekende handen: ik draag ‘mijn’ school en team met een gerust hart over aan Inge van Schenk-Brill, die geweldig bij de leerkrachten en de kinderen past. Op naar nog vele mooie jaren. Bedankt!”

“Het is best fijn om overdag een potje te tennissen, op de bonnefooi de auto in te stappen en te gaan reizen of musea te bezoeken.”