Talentcirkel op De Erasmus

Creatief talent: hout bewerken en fotograferen

“Wat hebben ze genoten, de kinderen van groep 7/8”, vertelt Daphne Zijlstra, schoolleider van De Erasmus. “In de zomervakantie wist ik al dat Bram, een van mijn collega’s, in het najaar zes weken met vaderschapsverlof zou gaan. Om zijn afwezigheid op te vangen, besloot ik twee talenten uit de Talentcirkel in te zetten in zijn groep 7/8.”

Meubelmaker, interieurontwerptalent Jan Gunneweg en fotograaftalent Norbert Reijngoud waren direct enthousiast en hebben zes weken lang lesgegeven, een middag per week. Samen hebben ze met de kinderen foto’s gemaakt, hout bewerkt en een expositie opgetuigd om aan wereld te laten zien wat ze hadden gemaakt. Die kon vanwege de lockdown in december niet doorgaan. En toch: de herinnering is nog vers.

“Ik leer ook van de kinderen. Ze zijn bezig met extreme hoeken en filters. Door hun perspectief op de dingen krijg ik inspiratie”

“Superveel vrijheid”

Timo (11 jaar, groep 8) en Melle (12 jaar, groep 8) vertellen via Zoom hoe zij de lessen hebben beleefd. “Normaal is meester Bram er, en die missen we wel, maar nu kwamen Jan en Norbert op woensdag- en vrijdagmiddag. Ze vertelden interessante dingen en we kregen superveel vrijheid om zelf uit te zoeken hoe iets werkt”, vertelt Melle. “Ja”, vult Timo aan. “De tijd ging heel snel.”

Birdview, ski’s en een wapenschild

“Met Norbert hebben we verschillende soorten foto’s gemaakt”, gaat Timo verder. “Portretten, sportfoto’s. En ik vond het tof om vanuit birdview te fotograferen. Je kunt op meer manieren naar een voorwerp kijken, ook van bovenaf en van onderaf. En tijdens het hout bewerken met Jan heb ik bijvoorbeeld poppetjes gemaakt, ski’s en nog een paar dingen.” Melle: “Ik heb een wapenschild gemaakt, een plankje en een kattenkrabpaal. Aan Jan en zijn assistenten kon je vragen of ze wilden helpen met zagen en timmeren. Ik wil later bij de marine werken als programmeur, en de lessen van Jan hebben daar wel bij geholpen.”

Versterk je lessen met De Talentcirkel

Onderwijs houdt niet op bij de muren van het klaslokaal. Lesgeven is een vak voor professionals, en tegelijkertijd kunnen kinderen heel veel leren van mensen rondom school: de talenten. Wil je als school of leerkracht je lessen nog meer tot leven brengen, of ben je op zoek naar een enthousiast talent die jouw thema’s of vieringen aanvult? Zet de deur open, maak een match en haal de wereld de school in. De Talentcirkel verbindt!

Jan Gunneweg over De Talentcirkel

“In het verleden heb ik vaker over mijn werk verteld op middelbare scholen, maar dit is eigenlijk veel leuker. Je gaat echt met de kinderen aan de slag, en je kunt ze je eigen kijk op de wereld meegeven. Zo vertelde ik over Salvador Dali. Die ging, als-ie op zoek was naar inspiratie, met een sleutelbos in zijn hand op een stoel zitten totdat hij in slaap viel. Als zijn sleutelbos op de grond kletterde, schrok hij wakker met een leuk idee. Daar zaten de kinderen ademloos naar te luisteren. Daarna mochten ze aan het werk. Ga los. Voel je vrij om toffe, gekke, serieuze dingen te verzinnen. Schitterend om te zien wat ze bedenken. En volledig geconcentreerd aan het werk hè. Fantastisch.”

Norbert Reijngoud over De Talentcirkel

“Als talent scholen bezoeken bevalt heel goed. De interactie met de kinderen vind ik superleuk, en je merkt dat ze met een paar kleine tips echt beter gaan fotograferen. Daarnaast leer ik ook van de kinderen. Ze zijn bezig met extreme hoeken en filters. Door hun perspectief op de dingen krijg ik inspiratie. Op De Erasmus hebben we verschillende thema’s behandeld. Je ziet dan goed dat ieder kind zijn eigen voorkeur en talent heeft; de ene is goed in architectuurfotografie, en de ander maakt een prachtig portret. Alles is goed. Dat is het leuke van de ‘lessen’ die ik geef. De kinderen kunnen creatief helemaal los en krijgen straks hun gemaakte foto’s uitgeprint terug. Ze zijn trots op wat ze hebben gemaakt. En ik ook.”

Inspireer de toekomstige generatie: meld je aan!

Heb je een vak, een hobby of een uitzonderlijk voorleestalent? Wil jij de wereld van morgen of overmorgen de school in brengen voor de toekomstige generatie? Als vrijwilliger, zzp’er, ondernemer of enthousiaste tante, opa of buurman?

Deel je talent en meld je aan

Op zoek naar aanvulling of toelichting van thema’s in jouw klas?

(pincode bekend op school)