"De wereld verandert snel. Kijk naar wat je nú kunt doen."

“Laat kinderen op school zoveel mogelijk samenwerken, ondernemen, fouten maken en opnieuw beginnen. ”Chris Obdam vertelt over zijn manier van werken en denken, werpt een blik op de toekomst en denkt mee over het onderwijs van overmorgen.

Chris doet al achttien jaar wat hij het leukst vind: ondernemen.

Samen met zijn broer Tim richtte hij het no-code-platform Betty Blocks op, net als online marketingbureau Woeler en technisch consultancybureau Nerd as a Service.

Inmiddels is Betty Blocks een gevestigde naam in Alkmaar, Londen en Atlanta.


Wie: Chris Obdam (40)

Wat: Ondernemer bij no-code-platform Betty Blocks. Oprichter van Woeler en Nerd as a Service

Waar: In de Hub, kantoor en IT-hotspot in Alkmaar

Waarom no-code: Gelooft dat de toekomst van IT niet in coderen of programmeren zit, maar in kant-en-klare bouwblokken (blocks) waarmee organisaties snel en gemakkelijk applicaties kunnen maken

Welke opleiding: Mavo, mbo en hbo Informatica

Wat voor karakter: Pragmatisch, tikkeltje ongeduldig, lol in hard (door)werken

Woont in: Alkmaar, komt uit Obdam

“Ik ben fan van het adagium: mensen overschatten de veranderingen voor de komende tien jaar en onderschatten veranderingen voor de komende twee jaar”, stelt Chris. “We vertellen elkaar graag verhalen over technische snufjes, nieuwe trends en grootse doorbraken. Zo hebben we het al jaren over zelfrijdende auto’s, terwijl ze er nog steeds niet zijn. Tegelijkertijd voorzag niemand de mobiele telefoon. Die was er ineens en veranderde levens.

Je kunt niet voorspellen hoe de toekomst eruitziet; je zit er toch altijd naast. Grote veranderingen lijken soms eenvoudig te realiseren dankzij innovaties en techniek. Toch duurt het wel even voordat ze van betekenis kunnen zijn in onze levens, een écht nuttige toepassing hebben en je ze ethisch kunt verantwoorden. En dat is misschien maar goed ook.”

Wat heeft de maatschappij van de toekomst nodig?

“Naar mijn idee ben ik geen enorme visionair of trendwatcher. Ik zou mezelf eerder een pragmatische ondernemer noemen die van doorwerken houdt en inspeelt op waar de markt naar vraagt. Ik denk dat ondernemersvaardigheden, samenwerken en techniek steeds belangrijker worden. Het allerbelangrijkst? Accepteren dat de wereld snel verandert en blijven kijken naar wat vandaag kan en nodig is.”

Oké, ondernemen, samenwerken en techniek dus

“Ja. Ondernemen is de interessantste leerschool. Vind ik dan hè. Verhalen over de toekomst, trends en visies zijn leuk om naar te luisteren, maar ik vind het nog veel leuker om nú iets nuttigs te doen. Uitvoeren, daar word ik blij van. Als zoons van een bloembollenkweker uit Obdam weten mijn broer Tim en ik wat hard werken is. Klinkt cliché, maar discipline en doorwerken is ons met de paplepel ingegoten. Mijn vader kweekte lelies die gekopt moesten worden. Daar gingen we dan, lelie na lelie, een hele rij lang. Aan het einde van zo’n rij draai je je om en begin je opnieuw. Ik denk dat dat best karaktervormend is.


In elk geval zijn Tim en ik gaan ondernemen. We hebben een illegaal radiostation gehad, drive-in shows georganiseerd en toen ik bijna klaar was met Informatica en Tim met Commerciële Economie, zei ik tegen hem: ‘zullen we dit gewoon gaan doen. Maar dan echt?’ We hebben er twee vrienden bij gevraagd en zijn begonnen. Ik was 21. Eerst richtten we Holder op, waar Betty Blocks uit is voortgekomen, daarnaast Woeler en nu ook Nerd as a Service. Het zijn alle drie organisaties die (online) techniek gebruiken om problemen van andere organisaties op te lossen, of digitaal ondernemen makkelijker maken.”

“We hebben een illegaal radiostation gehad, drive-in shows georganiseerd en toen ik bijna klaar was met Informatica en Tim met Commerciële Economie, zei ik tegen hem: ‘zullen we dit gewoon gaan doen. Maar dan echt?”

Hoe zit het met die principes of concepten ‘snappen’?

“Tijdens mijn schoolcarrière maakte ik kennis met een afgrijselijke term: ‘leren leren’. Nu ik wat ouder word - ik wil graag benadrukken dat ik nog harstikke jong ben voor een ondernemer – zie ik dat het concept achter ‘leren leren’ ondanks de afgrijselijkheid wel klopt. Een van mijn leraren zei altijd: ‘het maakt niet veel uit op welke codeertaal je je stort, als je de principes erachter maar snapt. Die kan je dan overal toepassen.’ Dat is volgens mij wat met ‘leren leren’ wordt bedoeld. De principes van leren, samenwerken, ondernemen en techniek snappen, zodat je er mee kunt doen, of iets van betekenis creëert. Weten hoe je dingen inzet om problemen op te lossen is naar mijn idee belangrijker dan focussen op details. Specifieke kennis is vergankelijk. Ik denk dat het huidige onderwijssysteem zich daar bewuster van mag worden.”

Hoe kan het onderwijs zich aanpassen?

“Gooi de boel niet rigoureus om, maar begin klein. Streef dus niet naar zaken als: ‘alle basisschoolleerlingen moeten leren programmeren’, of ‘iedereen moet nu snappen hoe een iPhone of een Chromebook werkt’. Dat heeft helemaal geen zin. Laat kinderen op school zoveel mogelijk samenwerken, ondernemen, fouten maken en opnieuw beginnen. Zet ze in teams: verschillende karakters, een cool thema en laat ze los. Wat mij betreft kiezen ze zelf waar ze aan willen werken.


Breng de buitenwereld binnen. Hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: laatst hoorde ik dat bij mijn zoontje in de klas een architect (de vader van een van zijn klasgenootjes) iets kwam vertellen over zijn vak. Leuk man. Of neem ze mee de wereld in. Laat kinderen maar limonade verkopen op straat. Misschien vraagt iemand of ze ook appels hebben, en kijk wat er dan gebeurt. Dat is namelijk precies wat ondernemen is. En laat kinderen alsjeblieft kennismaken met techniek in de breedste zin van het woord. Geef ze een soldeerbout, neem ze mee naar de Junior-IOT-bus, laat ze nadenken over systemen, reacties en internet.”

Obdam, Alkmaar en Atlanta

“Tim en ik begonnen ooit in de garagebox van mijn ouders. Ons eerste kantoor in Obdam was groot genoeg voor 50 man. Dat we daar ooit niet meer in zouden passen, hielden we in het begin niet voor mogelijk. Bleek toch het geval. Ondertussen hebben we vestigingen geopend in Londen en Atlanta; die internationale kant heeft ons altijd getrokken. Op een gegeven moment dachten we: we doen het gewoon. Dat ‘gewoon doen’, is wat bij ons past en wat we ook nog eens heel leuk vinden.


Een paar jaar geleden zijn we vanuit Obdam in de Hub getrokken, vlakbij Podium Victorie en de bioscopen in Overstad. Ook daar groeien we nu uit ons jasje. Belangrijke les en goed voornemen: grotere kantoren bouwen. Enne, we blijven in Alkmaar, want deze stad verdient het om op de kaart te worden gezet.”