Fototentoonstelling in de Grote Kerk
De zeven werken van barmhartigheid
“Barmhartigheid betekent dat je een goed hart hebt”, legt achtstegroeper Aisha uit. De zeven werken van barmhartigheid uit de Bijbel zijn nog steeds actueel en sluiten aan bij de kernwaarden van SaKS: verwondering, ontmoeting en eigenheid. Daarom is samen met kunstkenner Cor van Kessel een programma rondom dit thema ontwikkeld. Slotstuk: een bezoek aan de Grote Kerk en het hofje van Paling en Van Foreest. Groep 8 van De Wegwijzer kreeg een uniek voorproefje.
Wat zijn de zeven werken van barmhartigheid?
De dorstigen laven, de hongerigen spijzen, de vreemdelingen herbergen, de gevangenen bezoeken, de naakten kleden, de zieken verzorgen en de doden begraven: het zijn allemaal werken van barmhartigheid. Goede daden die ook in deze tijd belangrijk zijn, want de wereld wordt mooier als je zorg hebt voor elkaar! “Op school hebben we met juf Cindy gepraat over wat barmhartigheid is en over de zeven schilderijen”, vertelt Rayan. “Ik heb veel geleerd!” De groep verzamelt zich in de Grote Kerk, waar gids Cor van Kessel ze enthousiast rondleidt.
De zeven werken van barmhartigheid
Het schilderij ‘De zeven werken van barmhartigheid’ heeft eeuwenlang in de Grote Kerk gehangen. Inmiddels is het Rijksmuseum trotse eigenaar van het paneel, geschilderd door de anonieme kunstenaar ‘De Meester van Alkmaar’. Een nieuwe Meester van Alkmaar, fotograaf Hellen van Meene, brengt de zeven werken in de kerk terug met een serie hedendaagse foto’s, geïnspireerd op het originele schilderij. Een groepje meisjes staat bij de foto van ‘De vreemdelingen herbergen’: “Deze mevrouw in de jurk is het mooist”, vinden ze.
“Mooi dat mensen hier al heel lang mogen wonen. Ik vind het ook belangrijk om aardig te zijn voor anderen”
In de regen naar een hofje
Na een tour langs de foto’s verplaatsen de achtstegroepers zich in de stromende regen naar het hofje van het echtpaar Paling en Van Foreest. “Kom maar onder mijn paraplu”, zegt Aisha barmhartig. Gids Cor vertelt enthousiast: “Het echtpaar Paling en Van Foreest heeft dit hofje laten bouwen. Hier konden oudere dames gratis wonen en kregen ze te eten: een mooi voorbeeld van barmhartigheid.” De leerlingen krijgen een kijkje in de binnentuin. “Mooi dat mensen hier al heel lang mogen wonen. Ik vind het ook belangrijk om aardig te zijn voor anderen”, vat Sadam treffend samen.
Meer weten over De Zeven Werken?
Mail naar info@saks.nl
De hongerigen spijzen
De fototentoonstelling ‘De zeven werken van barmhartigheid’ is mede mogelijk gemaakt door SaKS. Vanuit de oorsprong van onze stichting vinden we het belangrijk dat er aandacht voor elkaar is. De foto ‘de hongerigen spijzen’ wordt in bruikleen gegeven aan het Stedelijk museum van Alkmaar.