Met de kinderen werken aan de wereld van morgen

Talent rondom de school verbinden én een oplossing voor de gevolgen van het lerarentekort. Al fietsend door de stad zag Helma van der Hoorn, bestuurder van SaKS tal van mensen rondlopen. Zoveel beschikbaar talent! Wim van Bokhorst, verhalenverteller en educatief transitieregisseur, kreeg daarna een telefoontje. “Of ik vanuit Part of Now wilde meedenken over inzet van talenten en in combinatie met het dreigende vervangingsvraagstuk. Al snel werd het een supergaaf idee: de Talentcirkel.”

It takes a village to raise a child

“School houdt niet op bij de muren van een klaslokaal”, legt Wim uit. “Juist daarbuiten valt er zoveel te leren. Het blijft een uitdaging voor leerkrachten om de wereld de klas in te halen of om met de klas de wereld in te gaan. Met de Talentcirkel willen we dit ondersteunen. En dat hoeft juist niet alleen als er sprake is van lerarentekort; talenten kunnen tijdens themaonderwijs iets komen vertellen dat daarbij past of de kinderen wekelijks mee op pad nemen!”

Een cirkel van talenten

“De Talentcirkel creëert een netwerk van mensen en bedrijven rondom de scholen. “Een cirkel van talenten, met of zonder lesbevoegdheid en een twinkel in hun ogen, die iets zinnigs of moois aan de kinderen vertellen of met ze ondernemen. Het idee is niet nieuw. In Amsterdam zijn ze bijvoorbeeld nog niet zo lang geleden gestart met kunstenaars voor de klas. Wij willen dat initiatief breder trekken. Zo hebben we naast kunstenaars aanmeldingen van brandweermannen, schrijvers, fotografen, zangdocenten en zelfs een gevangenisdirecteur.”

Proefdraaien

“Inmiddels hebben we proefgedraaid op een aantal scholen. We filteren de kinderziekten eruit en onderzoeken wat een school en een talent nodig hebben. Op welke dagen is een talent beschikbaar? Past het thema in iedere groep? Hoeveel onderwijservaring moet iemand hebben? Samen met MediaMoose timmeren we een toegankelijke website voor vraag en aanbod in elkaar die dit alles faciliteert. De komende maanden test iedere school uit hoe dit werkt en wat waarde toevoegt.”

Van zingen tot groene gymles

“De aanmeldingen tot nu toe zijn te gek. We hebben zang- en muziekdocenten, een fotograaf, een schrijfster, iemand die kinderen laat kennismaken met mindfulness en yoga, een technisch monteur, een politie agent en iemand die in een caravan op het schoolplein met recycling aan de slag gaat. Kinderen kunnen een groene gymles buiten doen, of een dagje naar het FabLab van de Kaasfabriek. We werken samen met de bibliotheek en Artiance, met ouders en plaatselijke ondernemersnetwerken.


Fantastisch toch? Ik ben ervan overtuigd dat er zoveel mogelijkheden zijn in de wereld om school heen. Tal van bedrijven hebben ook interesse getoond! De vrijheid is er, de kansen liggen voor het oprapen. Samen met de kinderen leggen we verbinding naar de wereld van morgen!”

Meld je aan als talent

Heb jij een talent waarmee je wilt bijdragen aan het onderwijs en de leerlingen binnen of buiten de school wilt laten verwonderen?

Dan zijn we op zoek naar jou!